DERS 9

KUTSAL KİTAP’IN ŞEYTAN HAKKINDA ÖĞRETİSİ

Şeytanın ya da iblisin, doğaüstü, ölümsüz bir kötülük Prensi, cennetten atılan bir melek olduğuna inanılmaktadır, çünkü bir zamanlar Yüce Tanrı'ya karşı isyan etmiştir. Elbette bir şeytan vardır, çünkü kelime genellikle İncil'de bulunur. Ancak yaygın görüş orada öğretilmez. Aslında her türlü soruna yol açar.

Örneğin, İbraniler'de  İsa " insanlığımızı paylaştı, böylece ölümüyle ölümün gücünü elinde tutanı, yok edebilir, yani şeytanı...'' (İbraniler2:14).

Soruyoruz: İsa'nın ölümü, çarmıhta zayıflık içinde, bu doğaüstü varlığın ölümünü nasıl getirebilir? Her durumda, yaygın inanca göre, şeytan yok edilmedi fakat hala  çok aktif! Lukas 20:36'da meleklerin asla ölmediğini okuruz. Eğer şeytan bir melekse , o nasıl yok edilebilir ?

İncil'den iblisin veya şeytanın tarihiyle ilgili tam bir açıklama yapmak imkansızdır. Eğer Şeytan, Havva'yı Cennet Bahçesi'nde, bir yılan şeklinde kışkırtan kişi olsaydı, bu zaten isyan ettikten ve cennetten atıldıktan sonra olurdu. Fakat uzun zaman sonra olaylarla ilgilenen  Eyüp’ün kitabında, Şeytan, kendilerini Tanrı’nın önünde sunanlar arasında bulunur (İbranice ‘Tanrı'nın oğulları’) ve doğrudan Tanrı ile konuşur. (Job 1:6,7).Eyüp’ün ilk bölümlerinde, ‘şeytan’ bir asi değildir; aksine, Tanrı’ya itaat ettiği görülüyor. (1:12, 2:6). Bu bölümleri ayrıntılı olarak yorumlamak şimdiki amacımız değildir, sadece şeytanın yaygın inanışın dediği gibi, İncil'in söylediklerine uymadığını göstermektir.

ŞEYTAN­­ — BİR DÜŞMAN

Yeni Ahit'te ‘Şeytan’ ve ‘İblis 'kelimelerinin ikisinin de bulunmasına rağmen Eski Ahit'te sadece ‘Şeytan’ ı okuyoruz. İbranice' de (Eski Ahit'in orijinal dili) ‘Şeytan‘ düşman anlamına gelir. Düşman, başkasına karşı hareket eden veya hain olan bir kişidir. Bu anlamda havari  Petrus bir şekilde şeytandı çünkü Tanrı’nın iradesine karşı konuştu. O İsa'nın acı çekmek ve öldürülmek için Yeruşalim'e gitmesi gerektiğini söylediği için İsa'yı azarladı.

İsa cevap verdi: "Defol Şeytan! Sen benim için bir engelsin; aklındaki düşünceler Tanrı'ya ait  değil, insanlara ait.’’ (Matta 16:23) Petrus olaylara insani bakış açısından bakıyordu. Bu, Paul'un sözlerinin altını çiziyor “….günahkar zihin (Yunanca: ‘bedenin zihni’= insan doğası) Tanrı'ya düşmandır. Tanrı'nın kurallarına boyun eğmez, bunu yapamaz ‘’ (Romalılar 8:6) Bir düşman veya şeytan, bir kişiyi veya amaca giden yolu engellemeye çalışan bir grup insan olabilir.

 

ŞEYTAN — SAHTE BİR SUÇLAYICI

Yunanca Yeni Ahit'te  ‘şeytan’ kelimesi için - 'diabolos' - 'iftiracı' anlamı vardır. İftiracı, yanlış ve kötü niyetli suçlama yapan kişidir. Örneğin Paul tarafından bu anlamda kullanılır:“Eşler saygıya layık kadınlar olmalı, kötü niyetli konuşmacılar olmamalıdır.’’ (Yunanca: ‘diabolos’” (1 Timothy 3:11).

 Cennet Bahçesinde Tanrı; Eğer Adem ve Havva  iyi ve kötü bilgi ağacından yerlerse öleceklerini söyledi. Yılan Havva'ya, “Kesinlikle ölmeyeceksin” dedi (Gen. 3: 4), böylece Tanrı'yı yalancı yaptı. Bu nedenle yılan bir şeytandı. Tanrı bu hayvana konuşma yeteneği vermişti ama doğruyu söylemiyordu.

İbraniler'de zaten alıntı yapılan bir metinde, şeytan “ölümün gücüne " sahip olarak söylenir. Yakup'un mektubunda bu gücün günahla bağlantılı olduğunu görüyoruz:

“…her biri kışkırtıldığında; kendi kötü arzusu ile, sürüklenir ve aklı çelinir. Arzu gebe kaldıktan sonra, günah doğurur; ve günah ölüm doğurur.’’ (Yakup 1:14,15)

Burada iki şey nettir: (a) Günah, doğaüstü bir varlıktan değil, içeriden gelir; (b) Bu ölüm gücüne sahip olan insanın günahıdır. İnsanlık doğamızda bencilce davranma eğilimi vardır.

İsa bunu Markos 7:20-23'te ifade eder.  Tanrı'nın iradesine karşı hareket etmemizi teşvik eden 'şeytandır'. Bazen Yeni Ahit'te,’ şeytan ‘ve’ iblis', günahın işleyişini belirtmek için benzer bir şekilde kullanılır. Diğer zamanlarda ‘’Şeytan’’ İbranice kelimenin ifadesini taşır- bir düşman, birine ya da bir şeye karşı çıkan bir şeydir.

ŞEYTAN ÖRNEKLERİ

Zaten Cennet'teki yılanın bir ‘şeytan’ olduğunu gördük—sahte bir suçlayıcı. Yılan, Tanrı tarafından yaratılmış bir hayvandı. (Yaratılış 3:1) Tanrı'nın yaratıklarından herhangi birine verebileceği konuşma gücüne sahipti (örneğin bir eşek, sayılarda gördüğümüz gibi 22: 28 ve 2 Petrus 2: 16).İncil’de günah ifadelerinde, yılan Havva’ya gerçeği çarptırarak konuştu; hakkettiği şekilde cezalandırıldı. “Bunu yaptığın için, lanetli olacaksın (Yaratılış 3:14) Yılan, görünmez bir şeytan değil, suçluydu. Bütün bölümde Şeytan veya iblisten söz edilmez (aslında kelime, Yaratılış’ın hiçbir yerinde bulunmaz). Bunun yerine İncil, erkeğin ve kadının itaatsizlik ederek günah işlediğini söyler. Bu nedenle ölümle cezalandırıldılar.

Bir insanın şeytan olmasının bir örneği Judas Iscariot'du. Son akşam yemeğinde İsa dedi ki , " Ben sizi on iki kişi seçmedim mi? Yine de biriniz şeytan!”. O Judas’ı kastetti Simon Iscariot'un oğlu, on iki kişiden biri olsa da, daha sonra ona ihanet etti. (John 6:70,71).

'Şeytan' aslında bir konuşma figürü, bir benzetmedir. Çeşitli biçimlerde, ister bireylerde ister insan topluluklarında,hepsi Tanrı'nın iradesine karşı gelme eğiliminde olan günahın bir sembolüdür. Görebildiğimiz kadarıyla, tüm evrende Tanrı'nın tek bir düşmanı , yani insan doğası ve bu doğası yoluyla yaptıklarıdır.Tanrı'nın emirlerine itaatsizlik etme eğilimi  ' şeytan’dır. İsa'nın üstesinden geldiği ve babasının iradesine olan sürekli itaatiyle yok ettiği buydu.(İbraniler 2:14).

RESİM DİLİ

İncil, öğretimini daha çarpıcı hale getirmek için genellikle resim dilini kullanır. Örneğin, Kabil Habil'i öldürdükten sonra, Tanrı ona, “kardeşinin kanı yerden bana haykırıyor” dedi. (Yaratılış 4:10) Başka bir yerde, günahın kendisi, İsa'yı kurtarıcı olarak kabul etmeyen herkesi yöneten bir kral olarak resmedilmiştir:

‘’Bu yüzden bedenin tutkularına uymamak için ,günahın ölümlü bedeninizde hüküm sürmesine izin vermeyin ... Günah senin efendin olmayacak… Ama Tanrı'ya şükürler olsun ki, eskiden günahın kölesi olmanıza rağmen emanet edildiğiniz öğretim biçimine gönülden uydunuz… Çünkü günahın bedeli ölümdür…’’ (Romalılar 6:12,14,17,23)

Tanrısal ilkelere tabi olmayan toplumların kötü veya şeytani olduğu söylenebilir. Smyrna'daki inananlara Rab İsa şu cesaret ve tavsiyeyi verdi:

"Acı çekmek üzere olduğunuz şeyden korkmayın. Şeytan sizi test etmek için bazılarınızı hapse atacak[Hiç şüphesiz hükmeden insanlardır].(Yaratılış2:10)

Bergamos'takilere dedi ki: ‘’ Nerede yaşadığını biliyorum­-- şeytanın tahtı’nın olduğu yerde.’’ (Vahiy 2:13). Pergamos'ta doğaüstü bir varlığın gerçekten hüküm sürdüğünü düşünmek saçma olurdu. Açıklama, Pergamos'un Hristiyanlara zulüm eden putperest bir devlet dininin merkezi olduğunu belirtmektedir.

ÖZET

İncil, Tanrı'nın iradesine aykırı olan insan arzularını, eylemlerini ve organizasyonlarını tanımlamak için ‘şeytan’ ve ‘iblis’ ifadelerini kullanır.

 Doğamızı paylaşan ve bizim gibi her şekilde kışkırtılan Rab İsa Mesih, günahsız hayatı ile şeytanı yok etti. İtiraf edilmeyen ve affedilmeyen günah, sonsuz ölüme yol açar, fakat İsa aracılığıyla affetme sözü ve sonsuz yaşam umuduna sahibiz.

 

SORULAR

§  J1 Arzularımız nereden gelmektedir ?

§  J2 Orijinal İbranice ve Yunancada  ‘şeytan’ ve ‘iblis’ kelimeleri ne anlama geliyor?

Bu derste sormak istediğiniz bir şey var mı? Bu konuda daha fazla ayrıntı ister misiniz?